calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Staatssecretaris Van Huffelen: ‘Waardegedreven virtuele werelden bouwen’

nieuws
30 november 2023

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen nam de nieuwe publicatie van het Rathenau Instituut over immersieve technologie in ontvangst tijdens de Immersive Tech Week. (Foto: Snapboyz)

Image
Staatssecretaris van Huffelen neemt de publicatie in ontvangst van coördinator Mariette van Huijstee
‘Bij het creëren van nieuwe virtuele werelden moeten waarden centraal staan, zoals meedoen, vertrouwen en controle over je eigen digitale leven.’ Dat zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen vandaag, nadat ze de nieuwe publicatie van het Rathenau Instituut over immersieve technologie in ontvangst nam. De overhandiging vond plaats tijdens de Immersive Tech Week in de Doelen in Rotterdam.

Een van de conclusies uit de publicatie van het Rathenau Instituut, is dat de huidige regels de gebruiker nog onvoldoende beschermen. Van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Koninksrijksrelaties en Digitalisering, erkent dat deze bescherming belangrijk is. ‘We willen de kansen benutten die nieuwe technologie biedt, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en het onderwijs. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en autonomie. Daar moeten we aan blijven werken.’

Na afloop van de overhandiging vond een paneldiscussie plaats. Daarin besprak Alexandra en Huffelen met vertegenwoordigers van onder meer technologiebedrijven, de Europese Commissie en het Rathenau Instituut de kansen en risico’s van immersieve technologie.    

'We staan op een kruispunt. Welke kant willen we op? Daarover moet een publiek debat plaatsvinden.'

Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut wees er daarbij op dat via bijvoorbeeld VR-brillen heel intieme data worden verzameld van gebruikers, zoals pupilreflexen. ‘Je kunt als gebruiker nog helemaal niet overzien wat voor conclusies uit die data zijn te halen. De regels zouden dus niet alleen moeten gaan over het goed regelen van toestemming door gebruikers. We moeten breder nadenken over de vraag wat we wel en niet willen van de technologie. Immersieve technologie, zoals AR en VR, biedt aan de ene kant veel nieuwe mogelijkheden. Maar het kan er ook toe leiden dat we nog veel meer in een bubbel gaan leven. We staan wat dat betreft echt op een kruispunt. Welke kant willen we op? Daarover moet een publiek debat plaatsvinden.’

Van Huffelen is het daarmee eens. ‘Ik zie veel kansen, maar we moeten inderdaad nadenken over de werelden die we creëren.’ De andere panelleden wijzen op onder meer het belang van het trainen van mensen in nieuwe vaardigheden, die nodig zijn om goed om te gaan met immersieve technologieën. Ook werd benadrukt dat de manier waarop mensen aankijken tegen het gebruik van technologie door grote technologiebedrijven kan veranderen in de tijd. Het is belangrijk dat er alternatieve platforms zijn, waarbij gebruikers bijvoorbeeld meer controle hebben over hun eigen gegevens.   

De Immersive Tech Week is een internationaal congres over technologie die je helemaal onderdompelt in een virtuele wereld. Bedrijven presenteren hier hun toepassingen van onder meer virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe manieren van opleiden, samenwerken en entertainment.  

Paneldiscussie tijdens de Immersive Tech Week
Ekaterina Prasolova-Førland (Norwegian University of Science and Technology), Christos Stentoumis (up2metric), Volker Ziegler (Nokia), Sarah Nicole (Project Liberty Institute), Alexandra van Huffelen (staatssecretaris Digitalisering), Mariëtte Van Huijstee (Rathenau Instituut) en Anne Bajart (Europese Commissie) gingen met elkaar in gesprek over de kansen en risico's van immersieve technologie. (Foto: Snapboyz)
Staatssecretaris van Huffelen neemt de publicatie in ontvangst van coördinator Mariette van Huijstee
Onderzoekscoördinator Mariëtte van Huijstee overhandigt de publicatie 'Immersieve technologieën' aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

Meer lezen?